Heb jij last van automatische bewegingen?

Tics zijn bewegingen of geluiden die je maakt zonder dat je het wilt. Tics komen vaak plotseling en duren kort. Er zijn veel verschillende tics. Je kunt bijvoorbeeld schudden met je hoofd, je ogen dichtknijpen, kuchen of grommen. Er zijn ook gedachte-tics, zoals achterstevoren lezen. Veel kinderen hebben tics. Tics gaan soms vanzelf weg en soms niet. Als tics niet vanzelf weggaan en je hebt er last van, dan kun je in een behandeling leren om minder last van je tics te hebben.

Individuele behandeling

Tics

Doelgroep: voor kinderen en jongeren met het syndroom van Gilles de La Tourette of een andere ticstoornis tussen de 7 en 25 jaar.

Een tic wordt voorafgegaan door een vervelend gevoel, dat weer verdwijnt als de tic wordt uitgevoerd. Op korte termijn zorgt dat voor een fijn gevoel, maar op de lange termijn blijven de tics bestaan of verergeren zelfs. Allereerst wordt in deze behandeling bijgehouden hoe vaak en wanneer de tics worden uitgevoerd. Vervolgens leer je te wennen aan de gevoelens die voorafgaan aan een tic, waardoor de tic niet uitgevoerd hoeft te worden. Dit heet exposure en responspreventie. Daarnaast kan ook worden geoefend met het aanleren van een tegenbeweging, waardoor de tic zelf niet kan worden uitgevoerd. De behandeling is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Bij UvA minds wordt gebruik gemaakt van het evidence-based protocol ‘’Tics’’ van Verdellen, Van de Griendt, Kriens en Van Oostrum (2011).
Een behandeling bestaat uit tien tot twaalf bijeenkomsten. Ouders krijgen altijd ouderbegeleiding.