Heb jij vaak last van sombere of neerslachtige gevoelens?

combidepressiegif


Als je een lange tijd sombere gevoelens hebt, kan dit veel invloed hebben op je dagelijks leven. Je hebt minder zin om leuke dingen te doen en sluit jezelf liever af van de buitenwereld. Dat kan een belemmering vormen bij normale activiteiten zoals naar school gaan of met vrienden afspreken. Bij UvA minds bieden we verschillende behandelingen aan om sombere gevoelens aan te pakken, zodat je weer plezier kan hebben in je dagelijks leven.

Individuele behandelingen

Cognitieve gedragstherapie

Doelgroep: kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar met een depressie

Cognitieve Gedragstherapie houdt in dat het kind gaat leren negatieve gedachten op te sporen, deze leert te beïnvloeden en om te zetten in positieve gedachten. Ook oefent het kind met stap voor stap weer actieve en leuke dingen doen. Daarnaast worden ontspanningsoefeningen geleerd en geleerd hoe problemen op te lossen. Naast cognitieve gedragstherapie is er altijd ouderbegeleiding.

COMET Zelfbeeldtraining voor kinderen en jongeren

Doelgroep: kinderen en jongeren tussen de 8 en18 jaar met een laag zelfbeeld.

Deze training die ontwikkeld is om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen heet Competitive Memory Training. De COMET training is een cognitief gedragstherapeutische behandeltechniek, waarbij kinderen leren om positiever naar zichzelf en de wereld te kijken. Samen met de therapeut wordt gewerkt aan het zelfbeeld aan de hand van een aantrekkelijk werkboek met vele opdrachten. Door herhaaldelijk positieve gedachten op te roepen, worden deze toegankelijker gemaakt. Hiervoor wordt gewerkt met imaginatie, zelfspraak, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en muziek. Uiteindelijk worden deze inmiddels meer toegankelijke positieve gedachten geassocieerd met situaties die normaal gesproken juist negatieve gedachten oproepen. Om zo ook tijdens minder leuke situaties, aan de hand van de beoefende technieken, een positief zelfbeeld te behouden. De training wordt bij UvA minds individueel (7 sessies) aangeboden en we werken met het werkboek ''Zelfbeeldtraining voor kinderen en jongeren'' (2014) door Marije Kuin & Paulien Peters.

Bij volwassenen is de COMET training effectief gebleken. Er wordt nu onderzocht of dat voor kinderen en jongeren ook geldt. Uit de eerste resultaten van een pilot onderzoek komen positieve effecten naar voren.

 

Groepstrainingen

UvA minds biedt een groepstraining aan voor jongeren met internaliserende problemen.