Heb jij autisme? Hoe kan je omgaan met autisme?

autisme1
Als je (een vorm van) autisme (ASS) hebt, is het vaak moeilijk om op een goede manier contact te maken. Ook is het soms lastig om precies te begrijpen wat de ander bedoelt en om dingen te ondernemen die nieuw of onduidelijk voor je zijn. Bij UvA minds geven we aan ouders voor kinderen met autisme een training, waarin ze leren hoe ze jou het beste kunnen helpen. Ook bieden we trainingen aan voor kinderen en jongeren met autisme om met de lastige kanten van autisme om te leren gaan.

Individuele behandelingen

Psycho-educatie

Doelgroep: kinderen en jong volwassenen met ASS tussen de 8 en 25 jaar

Psycho-educatie houdt in dat in één of twee gesprekken met ouders en kind samen uitleg wordt gegeven over de verschillende vormen van ASS en de positieve en de lastige kanten daarvan. De psycho-educatie wordt geheel op maat gemaakt en voor het kind/de jongere schriftelijk vastgelegd. Ook wordt bekeken welke kenmerken van ASS ouders zelf herkennen. Bij jongeren kan de psycho-educatie ook individueel (zonder ouders) gegeven worden.

Ouderbegeleiding

Doelgroep: ouders van kinderen met ASS tussen de 6 en 18 jaar

In deze behandeling leren ouders handvatten om de ASS problematiek van hun kind aan te pakken. Ze krijgen een duidelijke visie op wat ze wel en niet kunnen verwachten van hun kind, welke vaardigheden (executieve functies) extra getraind moeten worden en hoe deze training aan te pakken. Ook wordt aandacht besteed aan een betere onderlinge communicatie in het gezin en ouders leren te reflecteren op hun eigen rol als ouder en opvoeder. Het aantal sessies varieert en hangt af van de vragen die ouders hebben.

Groepstrainingen

UvA minds biedt verschillende groepstrainingen aan voor kinderen en/of jongeren met ASS en hun ouders.