Doelgroep

Ouders van kinderen en jongeren die veel stress ervaren bij de opvoeiding, doordat het kind extra aandacht en/of zorg nodig heeft.Het kan zijn dat het kind in behandeling is voor een psychiatrische problematiek of/en dat u zelf psychische klachten heeft.

Inhoud

Deze intensieve training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 3 uur per week. Daarbij krijgt u opdrachten waar u iedere dag ongeveer drie kwartier mee bezig zult zijn. Mindfulness training is ontwikkeld door Jon Kabat Zinn en is gebaseerd op een combinatie van Westerse kennis over stress en meditatietechnieken. We werken vooral vanuit het concept 'mindfulness' hetgeen betekent: doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment. Het programma bestaat enerzijds uit psycho-educatie over het effect van stress op de opvoeding en anderzijds uit oefeningen in aandachtig ouderschap.
In deze training doet u het volgende:
o Begeleide aandachts- en concentratieoefeningen
o Bewegingsoefeningen;
o Oefeningen om het bewustzijn in het dagelijks leven te vergroten;
o Uitwisselen van ervaringen in de groep;
o Hulpmiddelen en opdrachten om thuis te kunnen oefenen (1 uur per dag!)

Doelstelling

Door het volgen van Mindful Parenting leert u uw eigen rol in de opvoeding van de kinderen te onderzoeken en te vernieuwen. Hierdoor ontwikkelt u een buffer tegen stressvolle opvoedingssituaties en brengt u kalmte in uw gezin. U leert goed voor uzelf te zorgen, de basis van goed ouderschap. U leert op een onbevooroordeelde manier met eventuele problemen van uw kind om te gaan en acceptatie en mededogen in uw opvoeding te brengen.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Mindfulness lichamelijke en psychische klachten vermindert, zoals angst en depressie. Het draagt bij aan de mogelijkheid te ontspannen en verhoogt het gevoel van energie, levenslust en geluk. Tevens vergroot het de effectiviteit van sommige andere behandelingen. Daarnaast blijkt dat blijkt dat Mindful Parenting belangrijke positieve effecten heeft op de opvoeding en opvoedingsstress.

U heeft voor deze training een verwijzing nodig van uw huisarts voor uw kind of voor uzelf. De training wordt dan, na een intake, vergoed door de verzekering.
Aanmelden tijdens het telefonisch spreekuur (020 - 2802900) iedere werkdag tussen 10.00 - 12.00 uur

Trainingsdata

Aantal sessies: 8 + evaluatiesessie na 8 weken + stiltedag
Doelgroep: ouders die stress ervaren in de opvoeding
Aantal deelnemers: 10 - 14
Data: 18 en 25 september, 2,9, 16  en 30 oktober , 6 en 13 november
Evaluatiesessie: 18 december 2019
Dag: woensdag
Tijdstip: 9.15 - 12.00 uur
Stiltedag: vrijdag 1 november 2019
Hoofdtrainer(s): drs. Joke Hellemans
Extra kosten: € 20 (werkboek en MP3 bestanden)

VOL

(NB: trainingen vinden alleen doorgang bij voldoende aanmeldingen. Wij streven ernaar om alle trainingen twee keer per jaar aan te bieden in de periodes januari t/m juni en september t/m december).