Heeft u wel eens het gevoel dat u teveel ballen hoog moet houden? Het gevoel dat het werk u boven het hoofd groeit? Heeft u wel eens last van een verminderde concentratie, angstige of sombere gevoelens, vergeetachtigheid, weinig motivatie, u niet fit voelen, pijn in uw nek, schouders of (onder)rug, slapeloosheid, of piekeren?

Stress is een veelvoorkomend fenomeen bij werknemers. De effecten ervan kunnen zowel tijdens als na het werk een schadelijk effect hebben op het lichamelijke en psychische functioneren. UvA minds biedt medewerkers een gecombineerde training van bewust actief bewegen, yoga en mindfulness aan. U kunt zich via de link rechts in beeld aanmelden.

 

Voor wie?

De training die door UvA minds te Amsterdam verzorgd wordt is bedoeld voor werknemers die kampen met stressklachten. Het kan hierbij gaan om lichamelijke klachten, zoals spier- en gewrichtsklachten, schouder- en nekklachten, RSI/CAINS, hoofdpijn, rugklachten en vermoeidheid (CVS). Tevens kan het gaan om psychische klachten, zoals onrust en gejaagdheid, somberheid, angst, concentratieproblemen en slaapproblemen.


Doel van de training

De training heeft het doel om stressklachten te verminderen. De effecten van zowel bewust actief bewegen, yoga als meditatie zijn in verband gebracht met een verbeterd cognitief functioneren, ook zijn er positieve effecten gevonden op diverse stress en burn-out gerelateerde klachten. Uit onderzoek blijkt dat actief bewegen (zoals hardlopen en fietsen) psychische stress vermindert en de cardiovasculaire conditie verbetert. Vergelijkbare resultaten zijn gevonden voor yoga oefeningen, waarbij de diverse lichaamshoudingen en stretches zorgen voor versoepeling van spieren en de gewrichten. Daarbij wordt yoga in verband gebracht met een vermindering van lichamelijke klachten, zoals Complaints Arm Neck Shoulder (CANS), Repetitive Strain Injury (RSI) en onderrugklachten. Mindfulness training is oorspronkelijk gebaseerd op Boeddhistische meditatie en wordt ook wel geduid als aandachttraining. Op mindfulness gebaseerde interventies laten positieve effecten zien op stressklachten en worden mede daardoor in verband gebracht met een verbeterd fysiek en sociaal functioneren, zowel thuis als op het werk.


Methode

Mindful2Work is bedoeld om het (zelf)herstellend vermogen van lichaam en geest te stimuleren. Deelname staat in het teken van het om leren gaan met stress door het zelf 'doen' en het aanleren van (mindfulness) vaardigheden. De training duurt 6 weken, waarin per wekelijkse sessie een vaste volgorde van bewust actief bewegen, yoga en meditatie wordt beoefend. Deze sessies duren 2 uur. Ongeveer 6 weken na de laatste sessie vindt er een terugkombijeenkomst plaats. Tijdens de eerste sessie ontvangt u een werkboek en audiobestanden. Gedurende de bijeenkomsten zal het gebruik van dit werkboek besproken worden. Ook zult u thuis dagelijks oefenen met actief bewegen, yoga of meditatie. Tijdens de groepsbijeenkomsten zal er genoeg ruimte zijn voor individuele aandacht. De gehele training staat onder begeleiding van deskundige professionals van UvA minds.


Onderzoek

Aan het protocol is wetenschappelijk onderzoek gekoppeld, gericht op het onderzoeken van de (lange termijn) effecten van de training. De resultaten zijn veelbelovend: "Significant en substantiële verbeteringen in het mentaal en fysiek werkvermogen, afname van stress, angst en depressie en een grote vermindering in risico op langetermijnuitval van werk. Effecten die direct na de training, maar ook een half jaar later nog zichtbaar zijn."
Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door MIND – Fonds Psychische Gezondheid.

 

mf2wLogo MIND Fonds Psychische Gezondheid print jpg bestand klein

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden - Trainingen - Volwassenen

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden? Klik op de knop om naar het formulier te gaan. 

Aanmelden

Trainingsdata - Mindful2Work

Trainingsdata

Groep 1:

Data: 11 september t/m 26 oktober
Dag en tijd: woensdagen, 10.00 -  12.00 uur
Aantal sessies: 6 + terugkombijeenkomst na ongeveer 6 weken
Trainer: Rachel van der Meulen
Kosten: €575,- inclusief boeken en meditaties (gratis voor UvA medewerkers*)

VOL

Groep 2:

Data: 13 september t/m 18 oktober
Dag en tijd: vrijdagen, 9.30 - 11.30 uur
Aantal sessies: 6 + terugkombijeenkomst na ongeveer 6 weken
Trainer: Nienke Keesenberg
Kosten: €575,- inclusief boeken en meditaties (gratis voor UvA medewerkers*)

VOL

Groep 3:

Data: 5 november t/m 10 december
Dag en tijd: dinsdagen, 9.30 - 11.30 uur
Aantal sessies: 6 + terugkombijeenkomst na ongeveer 6 weken
Trainer: Julia Biesters
Kosten: €575,- inclusief boeken en meditaties (gratis voor UvA medewerkers*)

VOL

*UvA medewerkers kunnen gratis deelnemen aan de training. De leidinggevende hoeft hiervoor niks te regelen, de factuur wordt rechtstreeks ingediend bij de UvA brede campagne rondom werkdruk.