MindfulZelfCompassie (MZC) combineert de vaardigheden van de mindfulness met zelfcompassie, waarbij de emotionele weerbaarheid wordt vergroot.

Mindfulness is de eerste stap naar emotioneel herstel; namelijk de moed en mogelijkheid hebben om lastige gevoelens (bijv: onzekerheid, verdriet, irritatie, verwarring) te onderkennen met een open en nieuwsgierige houding. Zelfcompassie geeft vervolgens een antwoord om deze lastige gevoelens te beantwoorden met vriendelijkheid en begrip in plaats van zelfverwijt en schaamte.

Compassie is een bij iedereen in de kern aanwezige kwaliteit , die we kunnen aanboren en cultiveren om verder tot bloei te kunnen laten komen. In deze training zullen we oefeningen doen die deze kwaliteit verder ontwikkelt in onszelf, ten behoeve van onszelf en anderen. De training heeft een zorgvuldige opbouw. Uit onderzoek is gebleken dat zelfcompassie het gevoel van emotioneel welzijn en geluk significant doet toenemen, en blijken mensen een gezondere leefstijl beter te kunnen volhouden. Daarnaast blijkt stress, angst en depressie af te nemen (Neff, 2013).

Wat leer je?
  • Hoe je makkelijker met lastige emoties om kunt gaan
  • Hoe je jezelf kunt aanmoedigen in plaats van te bekritiseren
  • Hoe je moeilijke relaties ( oude en nieuwe) kunt transformeren.
  • Hoe je (zelf)compassie kunt toepassen in het dagelijks leven.
  • Theorie en onderzoek over mindful zelfcompassie
Voor wie?

Iedereen die de intentie heeft een vriendelijke innerlijke houding te ontwikkelen kan dit leren.
Deze training is voor iedereen, mensen met of zonder kinderen, met of zonder relatie, vanaf 20 jaar. Om echt goed te kunnen profiteren van deze training is ervaring met mindfulness d.m.v. de 8 weekse mindfulness- of mindful parenting-training aanbevolen, maar geen voorwaarde.
Resultaten blijken samen te hangen met de mate waarin men in het dagelijks leven hiermee oefent.

Door wie?

Drs. Joke Hellemans is klinisch psycholoog en een ervaren mindfulnesstrainer en opleider. Zij is als mindfulnesstrainer verbonden aan UvA minds, en is opgeleid als Mindfulness Zelfcompassietrainer door Chris Germer en Kristin Neff.

Klik hier om een artikel van The Washington Post te lezen: The surprising way researchers are using virtual reality to beat depression

Trainingsdata

(NB trainingen vinden alleen doorgang bij voldoende aanmeldingen)

Aantal sessies: 8 + facultatief stiltedag 
Dag: dinsdagavond
Tijd: 18.00 -  20.30 uur
Data: 12 februari t/m 2 april 2019
Stiltedag: 15 maart 2019
Aantal deelnemers: minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers
Kosten: €550,- voor de training, €45,- voor stiltedag
Vergoeding training in overleg met behandelaar
Hoofdtrainer: drs. Joke Hellemans